ارمنستان اولین کشوری بود که آئین مسیح را پذیرفت گریگور لوساگوریچ مقدس پس از مدتها کشمکش با تیرداد حاکم اشکانی ارمنستان او را متقاعد به پذیرش آئین مسیح کرد و این مایه افتخار ارامنه است.به همین جهت کلیساهای قدیمی که هر کدام تاریخی کهن را در خود نهان دارند، از مهمترین جاذبه های ارمنستان هستند و در سراسر این کشور به چشم می خورد.
ارمنی ها شاخه ای از فرق مسیحیت هستند که با ارتدوکس ها خیلی نزدیک هستند.تفاوت عمده آنها با کاتولیکها این است که پاپ را قبول ندارند و تابع کلیسای جامع اچمیادزین و رهبر آن که به کاتولیکوس معروف است ،هستند.آنها جنبه بشری برای مسیح قائل نیستند و معتقدند که بشریت مسیح در الوهیت او مستحیل شده است.
در 20 کیلومتری جنوب غربی ایروان به شهر اچمیادزین می رویم.اچمیادزین به معنی محل ظهور پسر ،شهریست که پایتخت مذهبی ارامنه محسوب می شود.و معروف است که مسیح در این شهر ظهور کرده و کلیسای اصلی این شهر را در همان مکان ساخته اند.
طلاب مذهبی با لباسهای مشکی و ریشهای بلند شباهت زیادی به طلاب حوزه های علمیه قم دارند.در این شهر چندین کلیسای تاریخی و بسیار زیبا وجود دارد.
کلیسای ریپسیمه مقدس
کلیسای سانتا ماریا
کلیسای جامع اچمیادزین
کلیسای اصلی اچمیادزین
محل ظهور مسیح که ارامنه برای تبرک در مقابلش زانو می زنند و جایگاه را می بوسند:
اچمیادزین شهر کلیساهای رنگارنگ را بدرود می گوییم و رهسپار صومعه گیقارد می شویم
گیقارد،گقاردgeghard
این صومعه معروف که در دل کوه ساخته شده در دره زیبائی در 38 کیلومتری ایروان قرار دارد. این اثر باستانی متعلق به قرون دوازدهم و سیزدهم میلادی است. گقارد مجموعه ای متشکل از کلیسای اصلی سرسرا و دوکلیسای کوچک بهمراه سنگ قبرهای منقش است که در میان صخره ها جای گرفته اند و از این جهت آنرا از سایر کلیساها متمایز میسازد.
انعکاس صدا بمدت 30 تا 40 ثانیه در این مکان باقی میماند . این رازی است که تا کنون پوشیده مانده است.
در داخل این کلیسا چشمه ای با آبی گوارا می جوشد.
صومعه گیقارد نزد ارامنه بسیار مقدس است و مشهور است که نیزه ای که مسیح با ان زخمی شده بوده است در اینجا نگهداری می شده.ارامنه از راههای دور به این مکان می آیند تا ضمن زیارت صومعه و کلیسا ،با پرداخت اعانه ، توسط اسقف این مجموعه طی مراسمی متبرک گردند. صومعه سنگی که قسمتهایی از آن در دل کوه کنده شده است دارای جایگاهی است برای قربانی کردن و در بیرون آن درختانی مقدس است که ارامنه برای برآورده شدن حاجاتشون قسمتی از لباسشان را به آن گره می زنند.
غلامحسین ساعدی در عزاداران بیل حکایت مردمی را روایت می کند که پس از پیدا کردن یک جسم ناشناس فلزی به گمان اینکه این ضریح امامزاده است آنرا به روستا می برند و برآن دخیل می بندند.
میل به مقدس سازی در بین عوام و تقویت آن از سوی متولیان این اماکن در تمامی دینها کما بیش وجود دارد.چراکه در طول تاریخ همیشه عده ای هستند که از احساسات مذهبی مردم برای منافع مادی خود سوءاستفاده کنند.
اسقف صومعه در مراسم متبرک کردن :
ظاهرا حضور ما باعث شده بود که آرامش معنوی محیط به هم بخورد.دستیار اسقف با برخوردی خشن نسبت به حضور ما در انجا اعتراض کرد.
مردی از اوکراین که برای تبرک از خون قربانی بر پیشانیش صلیب کشیده است
در این صومعه در دل کوه سالها راهبان در دخمه ای به مساحت یک متر مربع به عبادت مشغول بوده اند.
بیرون از صومعه در کنار رود خانه درختهای مخصوصی بود که به قصد حاجت به آن دخیل می بستند و اینجا مسیحیت با فرهنگ مشرق زمین در آمیخته است.این درختها که در ایران خودمان هم فراوان دیده می شود بیانگر آن است که خرافات مرز نمی شناسد.
معبد گارنیGARNI:
این معبد که در مسیر گیقارد قرار دارد بازمانده ایست از دوران مهر پرستی.بعد پذیرفتن آئین مسیحیت در ارمنستان کشیشان مسیحی به ازبین بردن کلیه آثار ادیان دیگر اقدام نمودند و بر بازمانده معابد ادیان دیگر کلیساها ساخته شدند.اما معبد گارنی به طرز عجیبی باقی مانده است که علتش را نفهمیدم .گارنی معبدی است بسیار قدیمی و زیبا که بازساری شده است و بر چشم اندازی بسیار زیبا بنا شده .دره ای که گارنی مشرف برآن است از شکارگاههای معروف ارمنستان بوده است.این معبد بسیار شبیه معبد پارتنون یونان می باشد.
چشم انداز رودخانه و کوه و تاریخ در گارنی معجونی از زیبایی طبیعی و تاریخی را پدید آورده است که محسور کننده است.در مقابل ورودی یک خواننده محلی بود که سی دی آهنگهای خود را به فروش می رسانید.سر ستونهای که از سنگ تراشیده شده بود به همراه دیواره های عظیم حکایت از شکوهی باستانی داشت که روزگاری این معبد از آن برخوردار بوده است.دیوارها به صورت خشکه چین بودند و در کنار معبد بقایای یک حمام بود که منسوب به خواهر تیرداد سوم است و کاشیکاریهای زیبایی دارد.هوای خوب و نسیم خنک کوهستانی و روستایی تمیز و مردمانی مهربان خاطره ای فراموش نشدنی را در ذهنمان ثبت کرد.
اینهم عکسهایی از گارنی:
ا